luni, 9 septembrie 2013

Uniti salvam Rosia Montana: in sfarsit am de ce sa fiu mandra de tara mea!!

Mii de cetateni romani, in special tineri, protesteaza de 8 zile in toata Romania impotriva proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana. Totul se intampla frumos, de-a dreptul fantastic, e ca si cand nu am fi in Romania - dar suntem si in sfarsit ma simt bine!! In sfarsit, dupa 10 ani de proteste si activism de mediu, simt ca nu fac parte dintr-o "clasa" a ONG-urilor de mediu care se lupta, chipurile, cu morile de vant, incercand sa atraga in rezolvarea problemelor cetateni dezinteresati. In sfarsit vad la televizor (in special la Nasul TV) si aud tineri inteligenti, capabili si onesti vorbind despre ce inseamna Rosia Montana pentru Romania si cum vad ei situatia in care ne aflam; si rezonez cu ei.

Astazi, in intreaga Romanie, cetatenii au iesit in strada ca sa-si spuna parerea in mod pasnic fata de un act de coruptie si tradare majora, prin care guvernul Ponta incearca sa ne vanda pe bani marunti. In ultimii 15 ani de zile diversi politicieni care s-au perindat pe la puterea tarii s-au eschivat de la luarea unei decizii, sperand ca vor incasa, fiecare, sume frumusele de la compania Gold Corporation, initiatoarea acestui proiect de exploatare. Au reusit, dar iata ca a venit momentul sa se opreasca spagile si sa se decida odata soarta Rosiei Montane. In mod perfid - asa cum lucreaza si compania dealtfel, ca doar cine se aseamana se-aduna - domnul Ponta si colegii sai de pe la ministere s-au coalizat cu Gold Corporation si practic i-au ajutat pe acestia din urma sa realizeze un "nou proiect", pe care sperau sa-l treaca de toate avizele si aprobarile necesare. Ei bine, NU VOR REUSI si se vede ca raspunderea acestui proiect oribil este prea mare pentru ca cineva singur de la conducerea acestei tari sa si-o asume! Adica ministrul mediului (Rovana Plumb) nu vrea sa dea aviz favorabil proiectului pana cand acesta nu e discutat in Parlament, cand ar trebui sa fie invers? Ce specialisti are Ministerul Mediului daca nu sunt in stare sa ofere o evaluare competenta parlamentarilor, care nu sunt specialisti??

Vorba cuiva de la stiri: daca urmarim luarea de pozitie a politicienilor in ultimii ani, vedem ca atunci cand sunt in opozitie, partidele se impotrivesc proiectului de la Rosia Montana, iar cand ajung la putere incep dintr-o data sa-l sustina. 

De ce Romania este gata sa accepte conditiile absolut dezavantajoase impuse de diverse companii straine, renuntand totodata la bunurile ei cele mai de pret? Cum putem sa ne injosim in asa hal? Ce le vom spune copiilor si nepotilor nostri? Ca am votat niste politicieni sa ne conduca si le-am dat increderea noastra ca sa distruga si ce a mai ramas din tara asta? Ca apoi am stat si ne-am uitat fara sa facem nimic la cum dispare totul din mainile si din fata noastra? Oameni buni, eu una nu-mi asum asa ceva. Nu-mi asum sa le creez copiilor mei un viitor colonial, nu vreau sa fie sclavii nimanui doar pentru ca eu nu am avut curajul sa tin piept unor forte perfide care nu stiu decat sa cumpere suflete si sa urmareasca interese personale.

Cazul Rosia Montana e un simbol, este exemplul concret al esecului statului roman in a-si gestiona valorile, mostenirea (istorica, de mediu etc.) si cea mai buna dovada a lipsei coloanei vertebrale a statului ca institutie, in ansamblul sau. "Brazii se frang, dar nu se-ndoaie", zice o vorba a noastra, pe care acesti oameni de factura indoielnica nu vor putea niciodata s-o inteleaga. Ei nici macar nu au esenta de brad, dar din pacate ne reprezinta padurile, si iata ce stiu sa faca cu tot ce avem: sa vanda pe aproape nimic. Pe cat imi e de mare dezamagirea fata de clasa politica din Romania si fata de institutiile statului, pe atat sunt de mandra de toti cei care militeaza, seara de seara, de mai mult de o saptamana deja, pentru adevar, principialitate si dreptate. Pentru convingerea ca Romania merita si poate avea un viitor mai bun, "prin noi insine" si nu punandu-ne pe tava oricui se gaseste sa cumpere cativa politruci care prin mecanismul unui sistem nefunctional au ajuns sa aiba putere - sau sa creada ca o au. De fapt, puterea e in maine noastre, oameni buni! 

Haideti sa ne recastigam respectul de sine si sa punem piciorul in prag! Acum ori niciodata, Romania trezeste-te! Nu sintem bataia de joc a nimanui! Noi, tinerii acestei tari vrem justitie, responsabilitate, un mediu curat, dreptul la identitate si cultura, vrem sa fim ascultati si respectati. Nu ne vom lasa redusi la tacere nici macar de Po(a)nta de guvern care e la putere acum, vom iesi in strada in continuare si vom vorbi! Daca e nevoie, vom merge la Rosia Montana sau unde trebuie ca sa vorbim direct cu cine trebuie, nu prin mass media in majoritate cumparata. Romania nu are nevoie de tradatori de tara, am avut destui in istorie si ne-a ajuns cat rau au facut. 

Felicitari tuturor protestatarilor si un MARE MULTUMESC!
Noapte buna si sa ne vedem cu bine in curand!