luni, 11 noiembrie 2013

De la Rosia Montana la Romania

Mai multi prieteni au scris despre Rosia Montana ca fiind un simbol si o prima "batalie" pentru re-castigarea Romaniei de catre romani. Si sint de acord cu ei, deoarece posibila aprobare a acestui proiect de exploatare frizeaza inconstienta. Mai mult, cu situatia de fata (ma refer la faptul ca s-a ajuns sa se propuna o Lege pentru exploatarea de la Rosia Montana) s-a depasit limita tolerantei poporului roman fata de prostitutia autoritatilor noastre publice si fata de ceea ce putem lasa aceste autoritati sa NE faca...

Nu trebuie sa cititi decat prima pagina din Expunerea de motive a proiectului de lege ca sa intelegeti care este abordarea guvernului fata de dezvoltarea Romaniei... Am mai vazut asemenea exprimari in diverse "strategii de dezvoltare locala", unde primariile (ca si guvernul, asadar) "paseaza" responsabilitatea dezvoltarii economice investitorilor straini - singurii, se pare, capabili de-a relansa economia romaneasca. Ca noi, titularii, am falimentat-o si o facem in continuare (lovind in mai toate initiativele economice autohtone, mici sau mari) prin bunele masuri de guvernare, asta nu se mai spune nicaieri, evident... Ca il faultam pe micul intreprinzator si nu ajutam IMM-urile sa reziste, dar inchidem ochii la uriasele impozite datorate de firme mari Statului, nici asta nu se spune. Etc. etc. Asa ca, pe scurt, haideti sa ne vindem cu totul acestor investitori, cu mic cu mare, ca doar ei ne mai pot salva. Hai sa le dam lor tot terenul agricol din zonele metropolitane, ca sa facem mari "parcuri industriale" unde vin firme straine si creeaza locuri de munca pentru cativa ani, iar noi, locuitorii oraselor respective, ne hranim cu grane, legume si fructe din import (ca pe langa noi nu se mai cultiva destule, de vreme ce am concesionat terenurile cu potential, ca doar era prea dificil sa ne organizam ca sa le cultivam spre folosul si bunastarea noastra...). Si asa, incet-incet, "corporatia face legislatia", caci ia uitati ce ne spun cei care ne conduc:
 
"Una dintre parghiile cele mai eficiente pentru imbunatatirea si sporirea atractivitatii mediului de afaceri romanesc este adoptarea unor masuri legislative, respectiv corelarea dispozitiilor existente, astfel incat sa se creeze un cadru legislativ favorabil, pentru a incuraja implementarea acelor proiecte care au capacitatea de-a dezvolta si moderniza infrastructura economica a Romaniei si de-a crea noi locuri de munca."

Eu una m-am convins: acest guvern (ca si cele de pana acum din '89 incoace) nu este capabil sa vina cu propuneri concrete si proiecte proprii de dezvoltare pentru tara asta. Sintem, dragi concetateni, "pe cont propriu", cum s-ar zice - sau, ca sa ne impulsionam putin, vremurile ne cheama din nou sa ridicam Romania "prin noi insine". Adica sa ne cream noi propriile locuri de munca si propria economie, asa cum consideram noi de cuviinta. Noi, adica cetatenii acestei tari care mai au o farama de constiinta, de spirit (romanesc) si de respect de sine. Si cred ca manifestatiile de strada pentru Rosia Montana sunt un prim pas in directia asta. Asa ca, daca va pasa, veniti cu noi in strada si la actiunile de organziare!! Viitorul se face acum - incet, dar sigur si durabil!