marți, 20 august 2013

Inca o destinatie turistica in picaj... Romania, I love you!

"Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume. Eficienţa terapeutică a izvoarelor termominerale din staţiune a fost cunoscută şi utilizată de către romani încă din cele mai vechi timpuri, prima menţiune epigrafică datând din anul 153 d. Ch.
...
Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, tabule votive, ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare, în special lui Hercule, protectorul staţiunii, considerat de ei cel mai popular erou al antichităţii. Din perioada austriacă datează edificiile din centru istoric al staţiunii, ce poartă amprenta unui stil baroc austriac impresionant: Pavilionul 1811 (Direcţiunea Băilor, 1811), Hotelul Apollo (Pavilionul 4-Hotel Francisc, 1824 şi Pavilionul 3- Hotel Teresiana, 1853), Hotel Ferdinand (Hotel Ferdinand, 1838), Cazinoul (1864), Hotel Decebal (Hotel Franz Iosif, 1865), Hotel Traian (Hotel Rudolf, 1871), Pavilionul 6 (1906)." (www.herculaneturism.ro)





  

Anul acesta, Baile Herculane implineste varsta de 1860 de ani.
Sa le multumim stramosilor nostri pentru inca o mostenire fara pereche pe care ne-au lasat-o, sa-i multumim si celui de sus pentru taramurile binecuvantate pe care le gasim in Romania, ca atat ne-a mai ramas. Inca o data, ne dovedim incapabili nu numai de-a duce mai departe istoria acestor locuri, ci in primul rand de-a o pastra. 


   

Azi, a vizita faimoasa statiune turistica Herculane este o mare provocare, caci nu-i sigur ca vei dori sa revii. Pentru mine a fost o mare dezamagire. Amintirile din copilaria mea timpurie, cand am fost pentru prima data aici, sunt irelevante (eram prea mica), dar imi confirma altii si pana la urma degradarea se vede cu ochiul liber. Si nu e doar asta, ci in primul rand faptul ca nu stim sa respectam chestiunile elementare: ordinea, curatenia, linistea. In "centrul nou" al statiunii, soseaua aproape ca nu se mai vede de tarabe, terase si tomberoane de gunoi, pe trotuare e ca la piata, tot felul de muzici rasuna la maxim peste tot, hoteluri de sute de locuri nu au parcari si masinile au ocupat trotuarele...



In centrul istoric, totul e pustiu. Rarissime cladiri populate, folosite... Un proiect finantat de Programul Operational Regional incearca timid sa recupereze ceva din timpul pierdut... Vreo doua cladiri sunt in curs de renovare (Vila Elisabeta are buget chiar de la Ministerul Culturii, daca va vine sa credeti), dar e greu sa alegi ce sa reabilitezi cand ai bani putini (sau alte prioritati). Nici macar fantana arteziana de la Statuia lui Hercule nu mai functioneaza. Ma intreb cand o sa dispara statuia...





Am vazut un singur panou despre Parcul National Domogled-Valea Cerneicu foarte putine informatii relevante despre bogatiile naturale ale zonei, cam eclipsate de constructiile "comuniste"... A, si un panou mai vechi despre pinul negru de Banat. Cu greu gasesti vederi (care prezinta in general hotelurile din perioada comunista) si exista o singura harta cu zona, la 1o ron. Nici un pliant de promovare turistica, nimic... Mai greu afli ce poti sa faci, unde poti sa mergi si mai ales ce implica diferite excursii - si nici site-ul parcului nu va va ajuta foarte mult. Iar cand ajungi acolo, de cele mai multe ori esti dezamagit, pt ca domneste mizeria si dezordinea, ca aproape peste tot in tarisoara noastra. Am parcurs pe jos vechiul drum roman, care a fost reabilitat (har Domnului!!) printr-un proiect transfrontalier. Pacat ca pe el circula si masini, iar portiunile cu diferite atractii turistice au devenit parcari (a propos de asta, nu pare sa existe nici o regula aici privind parcarile). 




Cat despre valoarea balneara a statiunii, ea este de necontestat, iar romanii, inventivi ca de obicei, au reusit s-o "adapteze" fiecarei clase sociale: cine are bani face tratamente si proceduri pe la diverse hoteluri, cine nu, se scalda direct pe la izvoare, intr-un fel de bazine improvizate ad hoc, printre felurile deseuri colorate... Evident, si cu cazarea functioneaza la fel: daca nu-ti permiti sa stai la hotel, poti campa pe undeva, chiar si pe langa drum (din pacate nu am reusit sa pozez asta in trecere) - sau poti sa dormi in masina, rulota etc. Nu am cuvinte sa descriu peisajul din zona izvoarelor termale de aici si nici nu vreau sa jignesc pe nimeni, ca pana la urma si eu sint romanca, dar... oameni buni, chiar e prea de tot!!! Cu greu mi-as fi putut imagina asa ceva. Sa nu mai vorbim de faimoasele stranduri de la 7 izvoare, unde sincera sa fiu, e suficient sa trebuiasca sa vezi inghesuiala si campingurile improvizate de afara ca sa nu mai vrei sa intri. Oricum nu prea ai ce castiga, Felixul e lux fata de ceea ce se numeste aici "strand". Acuma inteleg mai bine diferentele nord-sud, est-vest, polaritatea este clara! La fel si influentele din afara (ce bine ca locuiesc mai aproape de granita cu Ungaria, pana la urma!)... Pana la urma, concluzionez din nou (desi nu-mi place sa generalizez) ca ne meritam soarta: daca atata putem si atata vrem, asa sa traim! Doar ca mai sint printre noi si din aceia care vor mai mult, mai bine, mai frumos... si pentru asta trebuie sa plece. Se pare ca devine tot mai simplu...





Nu stiu ce e mai trist: ca avem valori de felul celor de la Herculane si nu stim sa le pastram macar (ce sa mai vorbim de-a le dezvolta, valorifica etc.) sau ca starea de fapt (pe care dealtfel o vedem in atatea locuri din Romania si in atatea situatii!!) indica un caracter deplorabil al locuitorilor acestei tarisoare numita Romania, "de la vladica la opinca"... Nu vreau sa spun ca e de vina primarul, ca sunt de vina turistii, nu-mi place sa gasesc vinovati. Asta nu ajuta la nimic. Vreau sa spun ca IMI PARE RAU sa vad cum nu se face nimic de catre nimeni, sau in orice caz, aproape nimic. Ma gandesc la milioanele de Euro din fondurile structurale, de exemplu, care stau necheltuite cand aici (si nu numai aici!!) banii aceia si-ar gasi foarte bine un rost! Ma gandesc la cat suntem de departe de normalitate cand promovam tot felul de pensiuni minunate ele insele, dar inconjurate de mizerie, dezordine si dezinteres. Ce bun daca pensiunea e situata pe malul Cernei, daca pe apa vin gunoaie si langa pensiune locuieste o familie saraca, ce-si varsa deseurile din casa direct pe mal?



Oameni buni, NU AJUNGE sa promovezi o destinatie turistica sau un anumit serviciu din cadrul ei, daca acel loc, in ansamblul lui, arata jalnic! Azi am vazut doua autocare de turisti din Ungaria care au venit la unul din putinele hoteluri functionale in prezent din centrul istoric al statiunii. Oamenii aceia cu ce impresie o sa plece de aici? Nu stiu voi cum sunteti, dar eu una nu ma pot bucura de nimic cand vad in jurul meu atata decadere. Nu-mi pica bine nici baia, nici natura, nici mancarea (care, a propos, este la fel de uniforma si insipida in majoritatea restaurantelor din faimoasele noastre zone turistice)... Si imi vine sa intru in pamant, ca romanca, atunci cand dau ochii cu turistii straini, atrasi de faima locului. Ma gandesc la cat de vrednici au fost altii, dinaintea noastra, la cum si-a lasat (aproape) fiecare generatie amprenta asupra acestui loc si ma intreb noi ce vom lasa... Cum vom face noi acest loc mai bun, mai frumos, mai valoros pentru urmasii nostri? Nici cum. Nu vreau sa par patetica, dar chiar: nu vi se pare trist ca nu am putut si nu putem nici macar sa pastram, cu atat mai putin sa aducem o plus valoare mostenirilor pe care le-am primit? 
Un localnic imi povestea cum cei care au preluat - nu dam nume - unele din aceste cladiri importante (monumente istorice protejate la nivel national, dealtfel) au dezmembrat, inchis, distrus, vandut si cine stie cate au mai facut cu ele. 

(vechile bai romane "incorporate cu stil" in hotelul Roman...)

Oradea, Rosia Montana, Anina, Herculane, Bucuresti etc. etc. etc. Locuri care au scris istoria Romaniei si pe care le pierdem pe zi ce trece. Asa cum, demult, ne-am pierdut si pe noi in mare parte. Si nu stiu zau cand ne vom regasi...


  

http://www.historia.ro/galerii-foto/dezastrul-baile-herculane

http://www.informatiadeseverin.ro/ids2/index.php/reportaj/8124-bile-herculane-staiunea-ce-renate-din-propria-cenu.html