joi, 21 august 2008

Det er ikke sant / Nu e adevarat / It's not true

Asta e o poezie norvegiana, recitata pe muzica de Odd Børretzen, in stilul unui Jean Gabin al nordului sau Paunescu al nostru, sa zicem...

Iata versurile, in traducere libera ... in dreapta gasiti link pentru muzica, in categoria Constiinta:

Nu e adevărat

Că sîntem ca animalele care urlă la alte animale cu alte urlete decât ale noastre.
Nu e adevărat că ne izbim de umbrele de pe pereţi pentru că ne e frică de umbre străine pentru că tuturor animalelor le e frică de umbre.
Nu e adevărat că ne furişăm la vânătoare ca pisicile, reuşim să ne lăsăm provocaţi de culori şi sunete bruşte, că dormim în nelinişte şi ne trezim cu gura deschisă, că ne apărăm de mirosuri necunoscute ca oameni dezlănţuiţi ce sîntem, împotriva copiilor altor mame.
Nu e adevărat că sîntem conduşi, ca animalele oarbe, de frică şi instincte, că ne înstrăinează luna din noi ca sintem ca lupii care vâneaza în haite că trebuie să urlăm si noi când urlă haita pentru că nu putem altceva pentru că sîntem animale. Nu este adevărat.
Nu e adevărat ca sîntem conduşi de frica de tot ce e necunoscut, că nu e răutate, e frică, pentru că sîntem animale şi ardem cărţi pe rug şi strigăm pe rând cu gurile roşii larg deschise către străini palizi şi speriaţi şi scriem ciudăţenii cu vopsea neagră în staţiile de metrou şi ne facem datoria cu feţe albe, impenetrabile, şi ascultăm ordine şi aducem noi înşine victime şi le ducem în maşini de gunoi şi le adunăm în staţii de Poliţie şi le înghesuim în săli şi celule sau că alergăm în turme pe străzi cu făclii şi pietre şi spargem geamurile magazinelor deţinute de evrei evrei evrei, pentru că sîntem conduşi de instincte mai vechi decât noi inşine, instincte care ne conduc pentru ca aşa sîntem noi, urletele, animale speriate în turmă.
Nu e adevărat, noi nu sîntem furnici sau lupi, sîntem oameni, care îşi fac cu mâna unii altora şi se caută reciproc şi îşi fac semne de dragoste în întuneric; lupii urlă pe străzi. Apoi stau printre cioburi şi strigă: “Voi sînteţi ca noi. Sîntem lupi.” Dar nu e adevărat.

Niciun comentariu: